The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
GEZEGENİMİZİN KARA ALANININ ÜÇTE BİRİNİ KAPLAYAN ORMANLARDA KARADAKİ TÜRLERİN YARISINDAN FAZLASI BARINIYOR.
İnsanın ormanla ilk ilişkisi barınma, beslenme su ve yakacak gibi ihtiyaçlarının karşılanmasıyla başladı. Günümüzde hala 300 milyon kişi ormanlarda yaşıyor ve bir milyonun üzerinde insan yaşamak için ormanlara bağımlı.
Gezegenimizde birçok orman türü var ve hepsi hassas bir dengeye sahip. Sadece bir ağaç topluluğundan ibaret olmayan ormanlar ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mantarlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız varlıkların birlikte oluşturduğu bir ekosistem.
ORMANLARIMIZ NEDEN ÖNEMLİ?
Orman; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız tabiat faktörlerinin birlikte oluşturduğu doğal bir bütünlüğü ifade eder.
Ormanlar yiyecek, kâğıt, inşaat malzemesi, çikolata, ilaç ve soluduğumuz hava da dâhil olmak üzere bizlere birçok kaynak sağlıyor. Tatlı suyu filtreliyor, toprağı koruyor, su ve besin döngüsünü düzenliyor.
Ormanlar gezegenimizin akciğerleri, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit ve diğer sera gazlarını atmosferden çekip depoluyor.
Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’unda varlığını sürdüren ormanlar ülkemizde zengin biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Dünya’nın birçok bölgesinde yok olmuş olan yüksek koruma değerine sahip doğal yaşlı ormanlarsa ülkemizde hala eşsiz yaşam alanları oluşturmaya devam ediyor.
WWF-TÜRKİYE OLARAK NE YAPIYORUZ?
Değişen iklim ve artan insan etkisi ormanlarımızda yangınların çoğalmasına ve olumsuz etkilerinin artmasına neden oluyor. Yaşam kaynağı ormanlarımızı kaybetmemek için önlem almak kritik. Bütüncül yangın yönetimi yaklaşımının benimsenmesi ile yangın söndürme odağının yanı sıra yangın önleme ve yangın sonrası restorasyon önceliklerinin dengelenmesi için çalışıyoruz.
Maden, enerji, turizm alanları için ormanlık bölgelerin tahsis edilmesinin önüne geçerek ‘dumansız yangınları’ durdurmamız, ormanlarımızı korumamız gerek!
2021 yazında ülkemizde yaşanan tarihi orman yangınlarının ardından Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği’nden bir grup akademisyenin işbirliği ile hazırladığımız “Akdeniz Bölgesi’ndeki Büyük Orman Yangınlarının Ekolojik ve Sosyo-Ekonomik Etkileri” raporu değişen iklimsel ve toplumsal koşullara bağlı olarak ölçeği, şiddeti ve sıklığı artan yangınlara yönelik yaklaşımlarımızı, güncel gerçekler ışığında hızla gözden geçirerek geliştirmemiz, önleyici tedbirler almamız ve hazırlıklı olmamız gerektiğine dikkat çekiyor.
Devam eden proje
EKOLOJİK RESTORASYON PROJESİ
WWF-International koordinasyonunda 9 ülkede yürütülen ekolojik restorasyon programına Datça-Bozburun yarımdadası ekolojik restorasyon araştırma ve uygulama çalışması ile dahil olduk. Proje kapsamında yangın sonrası yapılan farklı uygulamaların çeşitli canlı grupları üzerindeki etkisi inceleniyor ve biyolojik çeşitlilik ve ekolojik fonksiyon açısından en olumlu etkisi olan uygulamaları belirlemeyi hedefliyoruz.
PROJEYİ İNCELEAKDENİZ ORMANLARI
Akdeniz ormanlarının biyolojik çeşitliliği ile birlikte varlığını sürdürmesi ve ekosistem hizmeti sağlama kapasitesini korumayı hedefliyoruz
TÜRKİYE'NİN CANI YANMASIN DESTEK PROGRAMI
Ulusal ve yerel oluşumlara orman yangınları öncesinde, sırasında ve sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirici çalışmalara destek veriyoruz
Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün
Destek Ol