The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
ONARICI TARIMIN PAMUK ÜRETİMİNDEKİ ETKİSİNİ DENEYİMLEMEK: PİLOT ÖLÇEKTE ORTAYA ÇIKAN FAYDALAR
Büyük Menderes Havzası’nda azalan toprak sağlığı, iklim değişikliğinin artan etkileri ve su kıtlığı gibi baskın sorunları karşısında, onarıcı tarımı benimsemek, sürdürülebilir ve dirençli bir pamuk üretim sistemi oluşturma konusunda umut vaat eden bir çözüm sunmaktadır.
Geleneksel tarım uygulamalarının öngörülemeyen etkisi, doğal toprak ekosisteminin bozulması ve toprağın organik madde miktarında azalması olmuştur. Sentetik gübrelerin, pestisitlerin ve yoğun toprak işlemenin aşırı kullanımı zamanla toprak bozulmasına katkıda bulunmuştur. Bu istenmeyen sonuçlar, toprak sağlığını teşvik eden ve ekosistemin doğal dengesini geri getiren yani toprağı onaran tarım uygulamalarına ihtiyacı doğurmuştur.
WWF-Türkiye, 2020 yılında onarıcı tarımın küresel pratiklerini pamuk üretiminde denemek ve değerlendirmek için öncü çiftçilerle 7.9 hektar İyi Pamuk ve 3 hektar organik arazisinde pilot ölçekte uygulamalara başlamıştır.
Onarıcı tarım hem doğayla uyumlu yeni bir norm hem de doğal sistemlere uyum sağlayan bir uygulama olarak tarımsal dayanıklılığı artırmaktadır. Onarıcı tarım, toprak sağlığını restore eder, biyoçeşitliliği artırır ve ekosistem hizmetlerini geliştirir. Örtü bitkisi yetiştirme, ürün rotasyonu, ağaçlandırma, işlemesiz tarım, kompost uygulaması gibi onarıcı uygulamaların hayata geçirilmesiyle toprak organik içeriği yeniden oluşturulabilir, su tutma kapasitesi artırılabilir ve uzun vadeli sürdürülebilirlik sağlanabilir.
Onarıcı tarımı benimsemek sadece çevre için fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çiftçiler ve toplumlar için de birçok avantaj sunar. Toprak sağlığının restore edilmesi, artan verimlilik, azalan girdi maliyetleri, artırılmış su verimliliği ve iklim değişkenliklerine karşı artan dayanıklılık sağlar. Dahası, onarıcı uygulamalar biyoçeşitliliğin korunmasına, yararlı böceklerin ve tozlaşma yapanların habitatının sağlanmasına ve toprakta karbon tutarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunur.
Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün
Destek Ol