The WWF is run at a local level by the following offices...
2021-22 yıllarında Datça-Bozburun Bölgesi'nde meydana gelen büyük orman yangınlarının etkilediği Bördübet YHGS ve yakın çevresindeki pilot alanlarda uygulanacak farklı restorasyon yöntemlerinin biyolojik çeşitlilik, ekosistem hizmetleri (su ve toprak koruma), iklim (karbon tutma) gibi farklı açılardan sonuçlarını araştırmak ve bunlar için en uygun ekolojik restorasyon seçeneklerini ortaya koymak için proje çalışmalarına başlıyoruz.
AMACIMIZ
- Yöre halkı, yerel sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kamu kuruluşlarının yangın ve diğer afetlere hazırlık ve yangın yönetiminde daha etkin rol üstlenme kapasitesini artırmak
- Kırsal sosyo-ekonomik destek çalışmaları yapmak
- Mevcut ekolojik restorasyon çalışmalarının biyoçeşitlilik ve ekosistem üzerine etkisini araştırmak
Ekim 2021'de Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, WWF-Türkiye’nin de dahil olduğu 200'den fazla paydaşın katılım sağladığı çalıştayda bütüncül yangın yönetiminin hayata geçirilmesi amacıyla 3 başlık altında toplam 217 eylem belirlendi ve kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, bilim ve araştırma kuruluşları ve özel sektör dahil tüm paydaşlar, söz konusu eylem planının hayata geçirilmesinde işbirliğine davet edildi.
Eylem planına katkı sağlamak amacıyla çalıştayda kabul edilen bütüncül yangın yönetimi yaklaşımının üç bileşeni için harekete geçtik:
1. Yangın öncesi: Yangın risklerini belirlemek, önleme faaliyetleri yürütmek, yöre halkının bilgi ve tecrübesinden yararlanarak yangınlara hazırlık konusunda kapasite artırma çalışmaları yürütmek, farkındalık yaratmak, ağ oluşturmak, yerel STK'lar ve kurumların yangın önleme ve yangınla mücadele konusundaki iletişimini ve iş birliğini artırmak, vd.
2. Yangın sırası: Söndürme, yangın gönüllülerinin koordinasyonu, vd.
3. Yangın sonrası: İzleme ve değerlendirme, restorasyon uygulamaları ve araştırmaları, yangından etkilenen yaban hayatı (büyük/küçük memeliler, kuşlar, sürüngenler) için ilk yardım ve rehabilitasyon desteğinin sağlanması, sosyal destek, örnek pilot çalışmalarla yangından etkilenen ve ekonomik kayba uğrayan yöre halkına alternatif ekonomik olanakları belirlemek ve geliştirmek, vd.
EKOLOJİK RESTORASYON ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HEDEFLERİ
OGM tarafından yapılan restorasyon çalışmalarının uzun, orta ve kısa vadede farklı orman tiplerindeki biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri üzerindeki etkilerini belirlemek, araştırma sonuçlarının analizi ile pilot ekolojik restorasyon çalışması geliştirmek, vd.
Son olarak uygulama sonuçlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ilgili kurumlarca devam ettirilmesinin sağlanmasına yönelik çalışmaların yapılması.

- Yangınla mücadelenin tüm aşamalarına (yangın önleme, söndürme ve yangın sonrası restorasyon) eşit ağırlıkla odaklanır,
- Geniş coğrafi ölçekte, sosyal ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurur
- Yerel nüfusu yönetime dahil eder ve güçlendirmeyi önceliklendirir.
SOSYO-EKONOMİK PROJE HEDEFLERİ
Yerel İşbirliği Ağları Oluşturma: Yerel yönetimler, STK’lar ve yöre halkı gibi paydaşların katılımıyla, gerektiğinde organizasyon ve koordinasyon çalışmalarında aktif rol üstlenecek ağların kurulması, işbirliklerinin geliştirilmesi. Orman ve korunan alan yöneticileri, belediyeler ve diğer yerel yönetimlerle birlikte bütüncül yangın yönetimi eylem planlarının geliştirilmesine katkı verilmesi.
İzleme ve Değerlendirme: Projenin sağladığı toplumsal ve ekonomik faydanın ölçülmesi ve değerlendirilmesi.
Üretim, Pazar Geliştirme ve Sosyal İnovasyon: Doğa kaynaklı yerel çam balı üretimi, defne yaprağı toplama ve diğer odun dışı orman ürünlerinin üretimiyle yerel düzeyde gelir artışının desteklenmesi, Datça-Bozburun bölgesinde bütüncül yangın yönetimi çalışmaları kapsamında restorasyon faaliyetelerinin uygulanarak bilime dayalı yaklaşımın sergilendiği bir laboratuvar kurulması.
Bugüne dek
- Proje, Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan resmi bir protokol aracılığıyla ülkenin en etkili yangın yönetim otoritesinin onayını aldı.
- WWF-Türkiye yangın sonrası restorasyon önlemlerinin uygulanacağı en az 5 hektarlık alanın restorasyonu için çalışmalarına devam etmektedir. Toprak korumaya odaklanılarak pasif restorasyon önlemlerinin vurgulandığı ek 100 hektarlık alanın restorasyonu için çalışmalar devam etmektedir.
- Projenin ekolojik ayağı sistematik kuş araştırmalarıyla ilerletildi ve ek ekolojik çalışmalar için metodolojiler tür uzmanlarıyla geliştirildi. Geçmişte farklı yangın rejimlerine maruz kalmış ormanlardaki farklı tür gruplarının araştırılması ve ekolojik resatorasyon önerilerinin geliştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
- Düzenli saha ziyaretleri yapılarak 450 yöre sakinine ulaşan yangın önleme ve hazırlıklık eğitimleri dahil olmak üzere 12 hedef mahalle ile başarılı bir şekilde etkileşim kuruldu. Eğitim öncesi-sonrası anketleri, katılımcılar arasında yangın hazırlık farkındalığında %96'lık bir artış olduğunu gösterdi.
- Mahallelerde anket çalışmalarına devam edildi, 200’den fazla yöre sakini ile yangın önlemi ve hazırlık farkındalığı üzerine anketler yapıldı.
- Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve meclis üyeleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel elektrik dağıtım şirketi dahil olmak üzere kilit paydaşlarla diyalog güçlendirildi. Hedef mahallelerdeki orman yangını riskine ilişkin kapsamlı veriler içeren Risk Azaltma ve Müdahale Planı Raporunun son hali tamamlanmış olup, 2025 yılında yayınlanacak ve diğer bölgeler için örnek teşkil edecektir.
- Kamuoyunu bilinçlendirme kampanyası 2024 boyunca devam etti. WWF-Türkiye, mahalleler genelinde posterler ve broşürler dağıttı, yerel halkın yer aldığı yangın önlemenin önemi hakkında bir video hazırladı ve bölgesel ve ulusal medya ile etkileşimi sürdürüldü.
- WWF-Türkiye, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak ülke genelindeki öğretmenleri orman koruma ve orman yangını önleme konusunda öğrencilere eğitim vermek için gerekli bilgi ve araçlarla donatmaya devam etti. 10 ilden "formatör öğretmenlere" İstanbul'da eğitim verildi ve bu eğitimler sonucunda öğretmenler bölgelerindeki 346 öğretmene ulaşıp eğitimler verdi.
- İki yeni proje konsept notu Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa sunuldu; biri orman yangınlarına dayanıklı topluluklar oluşturmaya, diğeri ise yangın sonrası restorasyon çabalarının genişletilmesine odaklıdır.

Teorik eğitim kapsamında, orman yangınlarının çıkış nedenlerinden yangın türlerine kadar geniş bir yelpazede bilgi paylaşılmaktadır. Orman yangınları esnasında yapılması gerekenler, kullanılan araç ve gereçlerin kullanımı ve doğru müdahale yöntemleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Eğitim sürecinde, orman yangınlarında kullanılan arazözler ile yangın ilk müdahale işçilerinin çantaları ve ekipmanları tanıtılmakta ve bu ekipmanların nasıl kullanıldığına dair uygulamalı gösterimler gerçekleştirilmektedir. Bu sayede, katılımcılar teorik bilgileri pratik deneyimlerle birleştirerek orman yangınlarına karşı daha etkili müdahale yöntemleri öğrenmektedir. OGM Yangın Gönüllü Eğitimi sayfası buradan ziyaret edilebilir.

Orman yangınlarından olumsuz etkilenen yaban hayvanlarına mümkün olan en etkin desteği sağlayabilmek için, WWF-Belçika’nın ve bağışçılarımızın destekleri, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın ve WWF-Avustralya’nın teknik işbirliğiyle Mayıs 2022’de Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı’nı kurduk. Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı tatbikatlarını Marmaris’te gerçekleştirdik. Yaklaşık 80 gönüllüye yönelik, konularında deneyimli uzmanlar tarafından yaban hayatı nakil, ilk yardım, müdahale ve rehabilitasyon, orman yangınlarının davranış modelleri, uzun süreli yangınlarla mücadele etmiş olan Avustralya’dan yaban hayvanlarına ilk yardım örneği ve iş güvenliği içerikli eğitimlerimizi tamamladık. Orman yangınlarında yaban hayvanlarına ilkyardım konusunda teknik bilgi açığını gidermek amacıyla www.yanginveyabanhayati.org.tr online platformunu hazırladık.

Proje kapsamında hazırlanan afişlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
Yangın riskini azaltmak için neler yapmalıyız? Neler yapmamalıyız?
Evlerimizi ve çevresini yangına dirençli hale getirelim
Yangın anında yapılacaklar
Blog - Yangın riski yüksek sezonda Ormanlar Yanmasın
Blog - Dünya Ormancılık Günü

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün
Destek Ol