© Lider Sinav
DATÇA-BOZBURUN'DA BÜTÜNCÜL YANGIN YÖNETİMİ VE EKOLOJİK RESTORASYON PROJESİ

2021-22 yıllarında Datça-Bozburun Bölgesi'nde meydana gelen büyük orman yangınlarının etkilediği Bördübet YHGS ve yakın çevresindeki pilot alanlarda uygulanacak farklı restorasyon yöntemlerinin biyolojik çeşitlilik, ekosistem hizmetleri (su ve toprak koruma), iklim (karbon tutma) gibi farklı açılardan sonuçlarını araştırmak ve bunlar için en uygun ekolojik restorasyon seçeneklerini ortaya koymak için proje çalışmalarına başlıyoruz. 

 

AMACIMIZ


 
  • Yöre halkı, yerel sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kamu kuruluşlarının yangın ve diğer afetlere hazırlık ve yangın yönetiminde daha etkin rol üstlenme kapasitesini artırmak
  • Kırsal sosyo-ekonomik destek çalışmaları yapmak
  • Mevcut ekolojik restorasyon çalışmalarının biyoçeşitlilik ve ekosistem üzerine etkisini araştırmak
 

Ekim 2021'de Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, WWF-Türkiye’nin de dahil olduğu 200'den fazla paydaşın katılım sağladığı çalıştayda bütüncül yangın yönetiminin hayata geçirilmesi amacıyla 3 başlık altında toplam 217 eylem belirlendi ve kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, bilim ve araştırma kuruluşları ve özel sektör dahil tüm paydaşlar, söz konusu eylem planının hayata geçirilmesinde işbirliğine davet edildi.
 

Eylem planına katkı sağlamak amacıyla çalıştayda kabul edilen bütüncül yangın yönetimi yaklaşımının üç bileşeni için harekete geçtik:

1. Yangın öncesi: Yangın risklerini belirlemek, önleme faaliyetleri yürütmek, yöre halkının bilgi ve tecrübesinden yararlanarak yangınlara hazırlık konusunda kapasite artırma çalışmaları yürütmek, farkındalık yaratmak, ağ oluşturmak, yerel STK'lar ve kurumların yangın önleme ve yangınla mücadele konusundaki iletişimini ve iş birliğini artırmak, vd.

2. Yangın sırası: Söndürme, yangın gönüllülerinin koordinasyonu, vd.

3. Yangın sonrası: İzleme ve değerlendirme, restorasyon uygulamaları ve araştırmaları, yangından etkilenen yaban hayatı (büyük/küçük memeliler, kuşlar, sürüngenler) için ilk yardım ve rehabilitasyon desteğinin sağlanması, sosyal destek, örnek pilot çalışmalarla yangından etkilenen ve ekonomik kayba uğrayan yöre halkına alternatif ekonomik olanakları belirlemek ve geliştirmek, vd.

 

EKOLOJİK RESTORASYON ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HEDEFLERİ

 


OGM tarafından yapılan restorasyon çalışmalarının uzun, orta ve kısa vadede farklı orman tiplerindeki biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri üzerindeki etkilerini belirlemek, araştırma sonuçlarının analizi ile pilot ekolojik restorasyon çalışması geliştirmek, vd.

Son olarak uygulama sonuçlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ilgili kurumlarca devam ettirilmesinin sağlanmasına yönelik çalışmaların yapılması.

 

 

© OGM
Bütüncül Yangın Yönetimi Nedir?

  • Yangınla mücadelenin tüm aşamalarına (yangın önleme, söndürme ve yangın sonrası restorasyon) eşit ağırlıkla odaklanır,
 
  • Geniş coğrafi ölçekte, sosyal ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurur
 
  • Yerel nüfusu yönetime dahil eder ve güçlendirmeyi önceliklendirir.

 

 

SAHA ÇALIŞMALARI

SOSYO-EKONOMİK PROJE HEDEFLERİ

 
Kapasite Geliştirme ve Bilinçlendirme: Bütüncül yangın yönetimi ve ekolojik restorasyon konularında uygulamalı eğitim çalışmaları, bilgi ve beceri artırma faaliyetleri yapılması. Yerel / ulusal TV kanalları, sosyal medya gibi çeşitli mecralar aracılığıyla farkındalık artırma araçlarının yaygınlaştırılması.
Yerel İşbirliği Ağları Oluşturma: Yerel yönetimler, STK’lar ve yöre halkı gibi paydaşların katılımıyla, gerektiğinde organizasyon ve koordinasyon çalışmalarında aktif rol üstlenecek ağların kurulması, işbirliklerinin geliştirilmesi. Orman ve korunan alan yöneticileri, belediyeler ve diğer yerel yönetimlerle birlikte bütüncül yangın yönetimi eylem planlarının geliştirilmesine katkı verilmesi.


İzleme ve Değerlendirme: Projenin sağladığı toplumsal ve ekonomik faydanın ölçülmesi ve değerlendirilmesi.

Üretim, Pazar Geliştirme ve Sosyal İnovasyon: Doğa kaynaklı yerel çam balı üretimi, defne yaprağı toplama ve diğer odun dışı orman ürünlerinin üretimiyle yerel düzeyde gelir artışının desteklenmesi, Datça-Bozburun bölgesinde bütüncül yangın yönetimi çalışmaları kapsamında restorasyon faaliyetelerinin uygulanarak bilime dayalı yaklaşımın sergilendiği bir laboratuvar kurulması.
 
 

© Lider Sinav

Bugüne dek

  • Paydaşlarla görüşülerek proje sahası belirlendi (12 köy)
  • Yerel halkla birebir görüşmeler yapılarak birlikte çözümler üretilmeye başlandı
  • Proje alanındaki köylerde 'yangın önleme ve güvenli ilk müdahale' konusunda eğitimler düzenlendi
  • Orman Genel Müdürlüğü ile protokol imzalandı
  • Orman Genel Müdürlüğü'nde ilgili şubelerin katıldığı bir toplantıda proje faaliyetleri için planlama çalışmaları yapıldı
  • Köylerde yangın riskleri belirlendi, muhtarlarla birlikte çalışarak çekirdek ekipler belirlendi
  • Köylerde belirlenen yangın riskleri konusunda ilgili kurumlarla iletişime geçildi

© Usame Ari

  • Köylerin yangın önleme ve güvenli ilk müdahale kapasiteleri belirlendi
  • Gönüllü veteriner hekimler ağı eğitim ve tatbikat çalışması tekrarlandı
  • İnsan kaynaklı yangınların önüne geçmek için neler yapılması gerektiğini anlatan bilgilendirme videosu hazırlandı
  • Yangın Risklerini Azaltma ve Müdahale Planı hazırlık çalışmalarına başlandı
  • Orman yangınlarını önlemek ve güvenli ilk müdahaleyi yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerin bulunduğu broşür ve afişler hazırlandı, basın bülteni yayımlandı
  • Yerelde yangın gönüllüsü eğitimlerinin verilmesi için çalışmalara başlandı
 

© Üsame Ari
OGM Yangın Gönüllü Eğitimi

Teorik eğitim kapsamında, orman yangınlarının çıkış nedenlerinden yangın türlerine kadar geniş bir yelpazede bilgi paylaşılmaktadır. Orman yangınları esnasında yapılması gerekenler, kullanılan araç ve gereçlerin kullanımı ve doğru müdahale yöntemleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Eğitim sürecinde, orman yangınlarında kullanılan arazözler ile yangın ilk müdahale işçilerinin çantaları ve ekipmanları tanıtılmakta ve bu ekipmanların nasıl kullanıldığına dair uygulamalı gösterimler gerçekleştirilmektedir. Bu sayede, katılımcılar teorik bilgileri pratik deneyimlerle birleştirerek orman yangınlarına karşı daha etkili müdahale yöntemleri öğrenmektedir. OGM Yangın Gönüllü Eğitimi sayfası buradan ziyaret edilebilir.

 

© Sevda Yaşaroğulları
Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı

Orman yangınlarından olumsuz etkilenen yaban hayvanlarına mümkün olan en etkin desteği sağlayabilmek için, WWF-Belçika’nın ve bağışçılarımızın destekleri, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın ve WWF-Avustralya’nın teknik işbirliğiyle Mayıs 2022’de Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı’nı kurduk. Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı tatbikatlarını Marmaris’te gerçekleştirdik. Yaklaşık 80 gönüllüye yönelik, konularında deneyimli uzmanlar tarafından yaban hayatı nakil, ilk yardım, müdahale ve rehabilitasyon, orman yangınlarının davranış modelleri, uzun süreli yangınlarla mücadele etmiş olan Avustralya’dan yaban hayvanlarına ilk yardım örneği ve iş güvenliği içerikli eğitimlerimizi tamamladık. Orman yangınlarında yaban hayvanlarına ilkyardım konusunda teknik bilgi açığını gidermek amacıyla www.yanginveyabanhayati.org.tr online platformunu hazırladık.

© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol