© WWF Türkiye
BLUE PANDA

BLUE PANDA YELKENLİSİ


Çağlar boyunca medeniyetlerin beşiği ve binlerce deniz canlısının yaşam alanı olan Akdeniz tehdit altında. Aşırı tüketim, plastik kirliliği Akdeniz’in doğal zenginliğini tehlikeye atıyor.

WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda yelkenlisi, her yıl yaklaşık beş ay süren seyri boyunca karar vericiler, bilim insanları, deniz kıyı toplulukları, kamu, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör gibi paydaşları buluşturarak Akdeniz’e yönelik tehditlere dikkat çekiyor.

Blue Panda Akdeniz'i sevgi ve saygıyla keşfetmeye, değerli mirasını korumak için her zamankinden daha çok çalışmaya ve giderek daha fazla insanı Akdeniz’i koruma mücadelesine katmaya devam edecek.
 

 

BLUE PANDA, MAVİ ORMANLAR İÇİN TÜRKİYE'DEYDİ


Blue Panda yelkenlisi, Nisan ayında Fransa’dan çıktığı yolculuğunda Yunanistan’ın ardından Ağustos’ta Türkiye’deydi. Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne olan ziyaretini ve denizel gözlemlerini tamamlayarak yerel yönetim temsilcilerine ön bilgilendirme yapan Blue Panda yelkenlisi, yolculuğunun devamında İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk’u ziyaret edecek.

Bilgilendirme toplantısında deniz koruma alanlarının Akdeniz’in korunması açısından önemi, balıkçılığa kapalı sahaların yerel ekonomi ve kıyı topluluklarına sağladığı yararlar, sualtı gözlemleri sırasında görülen başlıca türler, deniz çayırlarının denizel biyoçeşitliliğin devamlılığı için katkıları konuşuldu. İlgili bakanlıklardan alınan izinler kapsamında WWF-Fransa ve WWF-Türkiye ekiplerinin işbirliğiyle yürütülen bu gözlemlerin sonuçları ve Akdeniz’in korunmasına yönelik tavsiyeler ise bir rapor haline getirilerek 2025’te yerel yönetimlerle paylaşılacak. 

Blue Panda’nın Türkiye ziyareti ile eş zamanlı olarak ödüllü sualtı fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan’ın “Akdeniz’in Doğal Zenginlikleri Sergisi” de Datça İskele Meydan’da, ziyaretçilerle buluştu.
 

Blue Panda 2024

BLUE PANDA 2022 Ziyareti

Blue Panda 2022 Türkiye ziyaretinde ise kıyı kentlerinde ve özellikle de turistik merkezlerde denizleri tehdit eden plastik kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdi.

İstanbul
Adalar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İşbirliği ile İstanbul'un Adaları 'Sıfır Atık Uygulama Bölgesi' oldu. 22 restoran 121 şubesiyle plastik kullanımını azaltmayı taahhüt etti. Bu azaltım 1 yılda 42 ton daha az plastik atık oluşması anlamına geliyor.

İzmir 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer imzası ile 4 Ekim 2019’da İzmir, dünya genelinde 36 ülkenin dahil olduğu WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katılmıştı. Böylelikle İzmir, Nice’ten sonra Akdeniz’de 2030’a kadar doğaya karışan plastiğini sıfırlama sözü veren ikinci şehir oldu. Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti ve WWF-Türkiye ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle Çeşme, plastik kirliliğini %30 azaltmayı taahhüt etti. Blue Panda’nın ziyareti kapsamında Çeşme’de düzenlenen lansmanda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “plastik atıksız şehir” hedefini hangi çalışmalarla ve nasıl gerçekleştireceğini içeren Eylem Planı’nı açıkladı.

Dilek Yarımadası
15-23 Ağustos 2022 tarihlerinde WWF Blue Panda yelkenlisi, Dilek Yarımadası Milli Parkı'nı ziyaret etti. WWF-Fransa ve Septentrion Environment bilim ekibi işbirliğiyle, Yarımada’nın balık popülasyonu ve deniz çayırlarıyla ilgili veri toplandı ve denizel ekosistem değerlendirildi. Çalışmalar daha etkin koruma ve yönetim yerel yönetimler ile paylaşıldı.