© WWF
PLASTİK

HER YIL DENİZLERE 20 MİLYON TONDAN FAZLA PLASTİK ATIK KARIŞIYOR.


Son 5 yılda ulusal politika düzeyinde alınan tüm önlemlere rağmen dünya denizlerindeki toplam plastik miktarı yüzde 50 arttı. Plastik üretiminin 2040 yılına kadar iki kattan fazla, denizlerdeki plastik kirliliğinin ise üç kat artması bekleniyor. Bu durum 2050 yılına kadar denizlere karışan makroplastik miktarını dört kat artırırken, 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artışa yol açabilir.
 

  • Bugüne kadar üretilen plastiğin %75’i çoktan atığa dönüşmüş durumda
  • Denizlerdeki plastik atığın yaklaşık %80’i karasal kaynaklardan geliyor
  • Plastik kirliliğini azaltmak için öncelikli adım: Atık Azaltmak

 

© Jürgen Freund / WWF

WWF-TÜRKİYE PLASTİK EKİBİ NE YAPIYOR?


2030 yılına kadar ülkemizden doğaya sızan plastik miktarını sıfırlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede bir yandan denizlerimizdeki plastik kirliliğine karşı bağlayıcı bir uluslararası sözleşme için lobi ve kamuoyu oluşturma çalışmaları yaparken, diğer yandan yerel yönetimlerle işbirliği yapıyoruz.
 

ÇALIŞMALARIMIZ

SAHİL SAHİPLEN

Bir sahil sahiplen, plastik kirliliği ile mücadelemize omuz ver, sen de destek ol.

PLASTİK ATIKSIZ ŞEHİRLER İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte doğaya plastik atık karışmamasını sağlamak için bir araya geliyoruz

BLUE PANDA

Blue Panda Akdeniz'in Doğal Güzelliklerine Dikkat Çekmek için Yelken Açıyor!

Plastik atığımı nasıl azaltırım?

Tek kullanımlık plastiksiz yaşamak ve sağlıklı bir geleceğe küçük ama önemli adımlarla ilerlemek birlikte mümkün.

© WWF-Türkiye

Devam eden proje

Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri Projesi

Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi ile yürütülen AB destekli “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri” projesi, geri dönüşüm işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Gaziantep'te atık toplayıcılar ve dezavantajlı gruplar için çalışan sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemek amacıyla, bir alt-hibe programı açıklandı. Program, yerel STK’ların dezavantajlı kesimlere yönelik hak temelli çalışma kapasitelerinin, beceri, uzmanlık ve yeterliliklerinin artırılmasını hedefliyor. Başlatılacak hibe programıyla dezavantajlı konumdaki atık toplayıcılarının ve ailelerinin yaşam ve çalışma koşullarının, ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesini öngörüyor.

 

Program kapsamında, Gaziantep’te faaliyet gösteren 4-6 STK’ya maddi destek sağlanarak, hak farkındalığı konusundaki kapasitelerini artırmaları ve atık toplayıcıları daha etkin bir şekilde desteklemeleri amaçlanıyor. Bu şekilde toplam 500 atık toplayıcıya ulaşılması planlanıyor. Hibe programı çerçevesinde verilecek toplam destek tutarı yaklaşık 3 milyon TL olacak. Programdan talep edilebilecek hibe meblağı, her bir proje için asgari 400,000 TL, azami 1,000,000 TL olarak belirlendi. Önerilen projelerin uygulama süresi ise dört aydan kısa, 12 aydan uzun olamayacak.

 
 

© WWF-Türkiye

Devam eden proje

HAYALET AĞLAR

Balıkçılık ekipmanlarının, balıkçı kontrolü olmaksızın avcılık yapmaya devam etmesi anlamına gelen hayalet balıkçılık sudaki yaşamı tehdit eden etkenlerden en görünmeyeni. Balıkların, deniz memelilerinin, dalıcı kuşların kontrolsüz avlanmasına neden olurken deniz zeminine fiziksel zarar veriyor, plastik sorununu derinleştiriyor. Bu gerçeklerden hareketle Deniz Yaşamını Koruma Derneği öncülüğünde, Arçelik’in desteği ile İstanbul Adaları’nda denizlerdeki biyoçeşitliliği tehdit eden hayalet ağlara yönelik Hayalet Ağlar projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında 26 fiziki dalış ve 19 sualtı dron operasyonu ile 10.000 m2’den fazla bir alanda hayalet balık ağları tespit edilerek çıkarıldı.

Küçükyalı Balıkçı Kooperatifi’nde düzenlenen çalıştay ile mevcut durum ve çözüm önerilerini masaya yatırdık. Proje çıktılarından hareketle Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Taner Yıldız’ın katkılarıyla Hayalet Balıkçılık: Deniz Plastik Çöpünün En Ölümcül Haline Son raporunu hazırladık. Kayıp balıkçılık takımlarının sualtı habitatlarına etkilerini ve oluşum sebeplerini ortaya koyan rapor, ulusal ve uluslararası önleyici politika ve uygulamaların gerekliliğine dikkat çekiyor.

© Beşiktaş Belediyesi

Tamamlanan proje

PLASTİK AVCILARI

WWF-Türkiye ve MARKA Konferansı işbirliği, Yapı Kredi World desteğiyle İstanbul’un plastik atık sorununa geri dönüşümde yenilikçi bir modelle çözüm sunmayı hedeflediğimiz “Plastik Avcıları İstanbul Projesi”ni 2021 yılında hayata geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı “Yeşil İstanbul” projesi ile geri dönüşüm konteyneri tasarımına, İBB iştiraki İSTON ise üretim süreçlerine destek sağladı. Proje kapsamında üretilen 30 adet geri dönüşüm konteyneri, Beşiktaş’a yerleştirildi. Beşiktaş Belediyesi’nin “Dönüştür-Kazan” mobil uygulamasını kullanan tüm vatandaşların konteynerlerin bulunduğu yerleri harita üzerinde görmesi sağlandı. 30 adet konteyner ile her yıl 60 tonun üzerinde kâğıt-karton ve metalin yanı sıra 65 tonun üzerinde plastik ambalaj toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

 WWF
© DENİZ KAPLUMBAĞASI

DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol