© WWF
MERSİN BALIKLARI

MERSİN BALIKLARI


Dünyada ve ülkemizde balık ve balıkçılık tarihinde önemli yeri olan Mersin balıkları, yerkürede en fazla tehdit altında ve yok olmaya en yakın türlerden biridir. Mersin balıklarına yönelik tehditlerin başında, aşırı ve yasadışı ticaretinin yapılması, habitat kaybı, nehirler üzerine kurulan barajlar, göç yollarının bölünmesi, hedef dışı avlanma ve yerel olmayan türlerle hibritleşme gelmektedir.


Bunları Biliyor musunuz?

200 milyon yıldır yerkürede varlıkları bilinen 27 türü, boyu 8 m’ye, ağırlığı 1,5 tona varabilen bireyleri ile, bilinen en büyük iç su balığıdır. Farklı türleri 25 yıldan daha uzun yaşayabilir ve yaklaşık 15 yaşında erişkin olurlar. 3 bin km mesafeye kadar göç ettiği bilinmektedir. Mersin balığı havyarı, doğadan elde edilen, ekonomik değeri en pahalı ürünler arasındadır. Uzun ömürlü olması ve geç erginliğe erişmeleri, mersin balığı türlerinin  tehditlerden en fazla etkilenen türler arasında yer almasına neden olmaktadır.
 
Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında, özellikle Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya ve Çoruh havzalarında yaşam ortamları bulunan 5 mersin balığı türü kaydedilmiştir. Bu türlerden ikisi (Acipenser sturio ve Acipenser nudiventris) uzun süredir görülmemekte, diğer 3 tür ise  (Acipenser gueldenstaedtii, Acipenser stellatus ve Huso huso) kritik tehdit altında bulunmaktadır.


Birlikte Neler Yapıyoruz?

Mersin balıklarının korunması ile ilgili WWF netwörkünde yapılan bölgesel çalışmalara katkı veriyoruz.Türkiye’de ve Karadeniz havzasında yürütülen çalışmaları takip ediyoruz. Hazırlanan bölgesel koruma planlarına katkı sağlıyoruz.


 

© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol